utorok 9. júla 2013

Z nemotorného obra Kollera sa stal postrach súperových obrán

Hoci na začiatku svojej kariéry pútal Jan Koller pozornosť skôr obrovskou postavou než futbalovým umením, postupom času sa vypracoval v obávaného kanoniera. Viac ako dvojmetrový útočník patril ik najväčším oporám národného tímu, s ktorým si zahral na jednom svetovom a troch európskych šampionátoch. Člen Klubu ligových kanonierov as 55 gólmi historicky najlepší strelec slovenskej reprezentácie oslávi v sobotu 30. marca štyridsatina.

Počas svojej profesionálnej kariéry prešiel "Dino" Spartou, Lokeren, Anderlechtom, Dortmundom, Monakom, Norimbergom, Samarou a Cannes. V najvyšších súťažiach bet365 nastrieľal celkom 180 gólov, majstrovské tituly získal okrem ČR aj v Belgicku a Nemecku. V roku 1999 vyhral domáci anketu Futbalista roka, o rok neskôr bol vyhlásený najlepším hráčom belgickej ligy.


"Vzostup v Belgicku, titul v Dortmunde, prvý reprezentačný góly a tiež účasť na štyroch šampionátoch, aj keď ten svetový skončil zranením. Pamätám sa aj na prvý gól v lige za Spartu, po ktorom nasledoval známy ukoktaný rozhovor, ktorým sa dodnes baví na internete fanúšikovia, alebo unibet nezvyčajný brankársky záskok v dortmundskom drese proti Bayernu, "spomínal skvelý hlavičkár na míľniky svojej úspešnej kariéry.

V reprezentácii debutoval až v necelých 26 rokoch vo februári 1999 proti Belgicku a hneď sa postaral o jediný gól stretnutia. Najslávnejšie chvíle zažil na Eure 2004 v Portugalsku, kde bet365 spanilú jazdu zverencov trénera Brücknera ukončila až Smoliarska porážka v semifinále s Gréckom. Po ďalšom európskom šampionáte v Rakúsku a Švajčiarsku Koller svoju kariéru v národnom tíme uzavrel, nakrátko sa vrátil v septembri 2009, kedy si pripísal definitívne posledný 91. štart.

Pražský rodák začínal s futbalom ako brankár v juhočeskej Smetanovej Lhote, v roku 1994 si ho z divízneho Milevska už ako útočníka nečakane vytiahla Sparta. Koller sa síce presadil do prvého tímu, v ňom však veľkú dieru do sveta neurobil a po dvoch rokoch na Letnej odišiel ako bet-at-home nadbytočný hráč do belgického Lokerenu. V tomto provinčnom klubu sa začala rodiť jeho povesť ťažko uhlídatelného kanoniera.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára